Šta je mentalna aritmetika

Šta je mentalna aritmetika?

Mentalna aritmetika je tradicionalna istočnjačka disciplina nastala kao rezultat dugogodišnjeg rada psihologa, pedagoga i drugih stručnjaka iz oblasti obrazovanja. Ova disciplina koristi drevnu japansku računaljku – abakus kao alatku uz pomoć koje se vrše računske operacije sabiranja, oduzimanja, množenja i deljenja. Ideja je razviti mogućnost zamišljanja ili vizualizacije abakusa i dostići izvanredno brzo računanje. Naučne studije su dokazale da je mentalno računanje najbolji trening za mozak!

Savremeni način života i upotreba pametnih telefona često može uticati na nedostatak pažnje i koncentracije kod dece. Ipak, to ne znači da su naša deca manje sposobna da u potpunosti razviju svoje mentalne kapacitete i ostvare neograničene potencijale svog uma.

Mentalna aritmetika je jedan od najboljih i najefikasnijih načina razvijanja kognitivnih sposobnosti kod dece uzrasta od 4 do 12 godina. Naime, u ranom uzrastu nastupa najdinamičniji razvoj mozga tokom kojeg će nastati najveći broj neuronskih veza (sinapsi); nakon ovog perioda mogućnosti za razvoj su značajno manje, te je važno prepoznati i ne propustiti šansu za maksimalan razvoj intelektualnih sposobnosti deteta.

Mentalna aritmetika – Trening za mozak

Mentalna aritmetika se služi aritmetičkim metodom kao sredstvom koji omogućava savršen trening mozga i svakako olakšava učenje matematike, pri čemu se ne bavi njenim teorijskim aspektima.

To je poseban vid računanja koji podrazumeva mentalnu vizualizaciju abakusa i simulaciju pokreta prilikom čega brzo dolazimo do tačnog rešenja bez upotrebe bilo kakvog pomagala, bez papira, olovke, digitrona ili kompjutera – samo Vi i Vaš biološki kompjuter – mozak.

Postići sposobnost brzog mentalnog računanja iziskuje niz korisnih veština i sposobnosti: aktivno slušanje, razumevanje i obrada informacija, zamišljanje/vizualizacija kuglica i njihovo kretanje na abakusu, prepoznavanje detalja, rešavanje problema.

Krajnji cilj praktikovanja mentale aritmetike nije samo usvajanje veštine brzog mentalnog računanja, već i postizanje sledećih sposobnosti:

  • izuzetna koncentracija i pažnja
  • odlična memorija i razvijeni refleksi
  • fotografsko pamćenje
  • analitičko i logičko razmišljanje
  • povećanje inteligencije
  • jačanje samopouzdanja
  • razvijenost motoričkih sposobnosti
  • kreativnost, mašta i sposobnost vizualizacije.

Organizacija nastave mentalne aritmetike u našoj školi

Program ima dva nivoa (osnovni i napredni) i prednivo za decu koja još nisu krenula u redovnu školu. Dete prelazi na napredni nivo kada završi osnovni. Svaki nivo traje po deset meseci. Redovna nastava se održava jedanput nedeljno – vikendom (subotom ili nedeljom) po tri časa od 40 minuta (vezano). Radnim danima se održava individualnia nastava radi nadoknade propuštenih časova. Takođe, radnim danima se održava dopunska nastava za decu koja imaju eventualne poteškoće, odnosno dodatna za onu koja brže napreduju.

Deca su podeljena po uzrastu u starosne kategorije A (4-6 godina), B (7 i 8) i C (9-12). Nastava se organizuje u manjim grupama od 6 do 12 polaznika. Svakom detetu se obezbeđuje individualni pristup i garantuje uspeh.